Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah
lahko dobivaš tudi na dom.
VERJELI ALI NE - preberite Novice št. 7 : 22. december 2010
(Danes je dan za novičke)
1. NERESNICE O HOLESTEROLU
(povzeto po knjigi The Great Cholesterol Lie)
Laži, ki nam jih je zavestno trosila farmacija in v povezavi s tem na žalost tudi medicina, zadnje čase postajajo znana dejstva.
Že v 60-ih letih je Dr. Kilmer Mc Culley s Harvardske univerze odkril faktor, ki je odgovoren za vnetni proces v žilah in s tem arterosklerozo. Odkril je aminokislino homocistein, ki povzroča vnetje sten arterij. In to dejstvo, takrat proglašeno za herezijo, je bilo vzrok, da so dr. Mc Culleyu odvzeli zdravniško licenco in ga profesionalno povsem uničili.
Hoteli so uničiti tudi dr. Linusa Paulinga, ki se je strinjal z Mc Culleyevo trditvijo. Vendar je bil dr. Linus Pauling dvakratni Nobelov nagrajenec in njegov doktorat je bil iz biokemije in ne iz medicine, tako da ga niso mogli uničiti, so pa poskušali diskreditirati njegove izjave.
Vse to zato, da je medicinsko/farmacevtski klan lahko ohranil odvisnost bolanih ljudi od zdravil na recept.
Priporočena je bila prehranska piramida s povdarkom na žitaricah, kar povzroča prekomerno debelost. Ljudje množično obolevajo za srčno žilnimi boleznimi: hipertenzijo, arterosklerozo in diabetesom.
25% Američanov uživa draga zdravila za uravnavanje holesterola-statine in kljub temu, da zmanjšujejo uživanje maščob v hrani, so obolenja srca in ožilja na prvem mestu kot vzrok smrtnosti. Statistike ameriškega združenja za srce (American Heart Association) kažejo, da 75 milijonov Američanov trpi za boleznimi srca in ožilja, 20 milijonov ima diabetes in 57 milijonov je v stanju pred diabetesom. Te motnje se pojavljajo vsako leto pri vedno mlajših ljudeh ter vsako leto zajamejo več ljudi. Poenostavljeno vse te probleme rešujemo z uporabo statinov.
Naj še enkrat poudarimo bistvo- brez vnetja sten ožilja se holesterol ne bi nabiral na stenah ožilja.
Že za 15% povišan nivo homocisteina predstavlja večjo verjetnost kapi.
NEKAJ let nazaj je bilo več kot jasno dokazano, da je vnetje sten ožilja glavni vzrok za arterosklerozo. Brez prisotnosti vnetja se holesterol ne bi mogel nabirati na stenah ožilja in bi prosto krožil po telesu.Holesterol naše telo uporablja za izdelavo številnih encimov (prebavnih-žolč) in hormonov, med njimi tudi spolnih hormonov.
Toksini iz hrane za katere nikoli v človekovem naravnem ustroju ni bilo mišljeno, da bi jih moralo telo predelovati, povzročajo kronično vnetje. In prav tako kot je akutno vnetje ključno, da se pozdravimo, je kronično vnetje na dolgi rok škodljivo.
Kdo pri zdravi pameti bi se zavestno izpostavljal hrani ali substanci, ki to povzroča?
No verjetno so edino kadilci tisti, ki se zavestno izpostavljajo temu dejavniku.
Kateri dejavniki največ prispevajo h kroničnemu vnetju ožilja?
a) Pretirana uporaba olj z veliko vsebnostjo omega 6 maščobnih kislin KORUZNO; SONČNIČNO; SOJINO olje.
b) Predelani ogljikovi hidrati kot so sladkor, moka. Nanje se naše telo odziva približno tako, kot če bi ga tuj vsiljivec pozival na vojno.
c) Premajhen vnos oz. absorbcija vitaminov skupine B, še posebej folne kisline in B 12. Metilacija, za katero so odgovorni vitamini B skupine je tista, ki omogoča razpad homocisteina nazaj na metionin in cistein.
Zelonolistnata zelenjava vsebuje ogromno folne kisline, pivski kvas na primer vsebuje veliko B12.
Zdaj pa si za boljšo predstavo razumevanja vnetja predstavljajte, kako zdravo kožo vsak dan drgnete z ostro krtačo nekajkrat na dan tako, da koža postane rdeča in začne krvaveti. To ponavljate vsak dan 5 let. Najmanj kar bi se zgodilo, so krvavitve in zatekanja na tem mestu.
Kaj ima na primer s tem opraviti uživanje sladkarij oz. hrane z zelo visokim glikemičnim indeksom?
Ko zaužijemo nekaj sladkega, je naša trebušna slinavka prisiljena proizvajati veliko insulina. Insulin je namenjen temu, da popelje glukozo v celice. Vendar je ponavadi v celicah dovolj glukoze (razen na primer po zelo naporni fizični vadbi), zato celice to dodatno glukozo zavrnejo. Trebušna slinavka mora izločiti še več insulina, tako da se potem počasi ta sladkor pretvori v maščobe. Med tem pa se molekule sladkorja obesijo na proteine, ki se potem začnejo nabirati na stenah vnetih žil.
Dr. Dwight Lundell pravi:
Mi zdravniki z vso količino težko pridobljenega znanja in zahtevnim treningom, ki smo mu dosledno podvrženi, izgradimo velik ego, ki povzroča, da zelo težko priznamo, kadar smo v zmoti.
Kot srčni kirurg sem v 25ih letih prisostvoval 5000 operacijam na odprtem srcu in danes je prišel dan, da osvetlim neresnice z znanstvenega medicinskega stališča.
Leta in leta sem treniral skupaj s tistimi vrhunskimi zdravniki, ki jim rečemo ustvarjalci mnenja. Bombardirani z znanstveno literaturo smo vztrajno trdili, da je edini vzrok za obolenja srca in ožilja povišan holesterol. Iz tega je sledila terapija s statini (zdravili na recept za zniževanje holesterola) in seveda omejitev uživanja maščob v prehrani.
Prekomerna uporaba omega 6 maščobnih kislin
Omega 6 so prekomerno prisotne v številnih oljih kot smo že navedli in v prehranski industriji jih uporabljajo kot stabilizatorje za daljši rok uporabe. Tako so vse sladkarije, čipsi in ocvrta hrana ponavadi pečeni v oljih, ki vsebujejo prekomerno količino omega 6 maščobnih kislin.
Omega 6 maščobne kisline morajo biti v ravnovesju z omega 3 maščobnimi kislinami v prehrani. Le tega v današnjem svetu primanjkuje, razmerje je nekje 15:1 ali celo 30:1 v prid omega 6 maščobnih kislin.Hrana bogata z omega 3 maščobnimi kislinami so ribe, orehi in laneno olje.
Kot smo že navedli, je razmerje v povprečni prehrani na strani omega 6 in tako le te na različne načine povzročajo vnetja v telesu. Zasidrajo se v celični membrani in tam vplivajo na povečano proizvodnjo citokinov, to so faktorji imunskega sistema, ki so odgovorni za vnetje.
Maščobno tkivo, ki ga v ogromni meri veliko ljudi ima v prevelikem obsegu, postane vir provnetnih substanc in skupaj s previsokim sladkorjem poškoduje ožilje. Debeli ljudje so nagnjeni tudi k previsokemu pritisku, diabetesu in Alzheimerju. Naša telesa niso izgrajena tako, da bi lahko predelovala tone predelane hrane s preveliko vsebnostjo sladkorja in omega 6 olj.
Potrebno bi bilo uživati več nepredelanih žit in sadja ter zelenjave, ter tudi olivnega, bučnega olja in kokosove masti na primer.
Pojasnilo urednika:
Dr. Dwight Lundell je bil vodja oddelka za kirurgijo v Banner Heart Hospital. Opravljal je tudi privatno prakso v svojem kardiološkem centru-Cardiac Care Centre.
Nedavno je opustil kirurgijo in se pričel ukvarjati z nutricionistično obravnavo srčno žilnih obolenj ter ustanovil Healthy Humans Foundation (Fundacija za zdrave ljudi), ki sodeluje z indistrijskimi giganti na področju prehrane.
Je avtor knjige The Cure for Heart Disease and The Great Cholesterol Lie.
Komentar na te novičke lahko oddate tukaj
POSEBNO OBVESTILO
2. Objavljamo naslednji komentar glede zadnjih novičk o možganski kapi (umaknjena iz spletne strani)
Spoštovani!
Objavljeni prispevek je - milo rečeno - precej ponesrečen. Gre za prevod elektronskega sporočila, ki je po Internetu pričel krožiti pred nekaj leti. Morda je res bil zapisan v dobri veri, a opisana metoda ne samo, da ne deluje, temveč vsebuje navodilo tudi veliko nevarnost. Čakanje, da bodo simptomi minili, namreč lahko privede do tega, da medicinsko ukrepanje ne bo več možno. Raztapljanje krvnih strdkov (fibrinoliza), ki je najuspešnejša metoda zdravljenja, je namreč izvedljivo samo prve tri ure, potem pa ne več. Kapilarni pritisk z razvojem možganske kapi nima prav nič opraviti. Če že, bi morali govoriti o krvnem tlaku (arterijskem), katerega nenadzorovano nižanje je pri že razviti možganski kapi nevarno, saj lahko privede do poslabšanja.
Zapisano lahko enostavno preverite, saj so bili demantiji objavljeni že na več internetnih straneh, tudi s strani priznanih specialistov klinične stroke.
V upanju, da zaradi neprimernega prispevka ne bi kdo po nepotrebnem ostal brez dobre in uspešne medicinske oskrbe, vas lepo pozdravljam.
Farmacevtska industrija nam že več kot 50 let laže in znižuje nivo normalne vrednosti holesterola. Orientacijske tabele o vrednosti holesterola so usklajene
z željami te industrije - torej so netočne in zato nevarne.
V resnici je povprečna vrednost za odrasle po vsem svetu 250 mg/dl
(6,5 mmol/l), z odstopanji odvisnimi od obremenitve. Pri 20 % prebivalstva znaša 300 mg/dl (7,8 mmol/l) do 350 mg/dl (9,1 mmol/l), to pa je vedno
ugoden znak zvišane vitalnosti. Zato so skoraj celotno prebivalstvo razglasili za bolno in ga napotili na zdravljenje (terapija z zdravili za zniževanje ravni holesterola).
Pri uporabi takšnih zdravil se moramo zavedati, da je holesterol temeljna substanca steroidnih hormonov, s tem pa tudi kortizola, temeljnega hormona
stresa. Zato vsako zniževanje holesterola pomeni zmanjšanje proizvodnje hormonov, s tem pa do zmanjšanja duševnih in telesnih sposobnosti.
Eno od temeljnih spoznanj je, da vse telesne in duševne obremenitve (še zlasti šport,bolezni, poškodbe pri nesrečah in operacije) povzročajo povišanje stresnega hormona kortizona, da bi se skladno s potrebami mogla iz zaloge beljakovin aktivirati energetska substanca glukoza.
Isto velja tudi za druge steroidne hormone, katerih temeljna substanca je holesterol...
... Posledica vsakega zniževanja ravni holesterola z zdravili je ne samo znatno
zmanjšanje telesnih in duševnih sposobnosti, temveč tudi slabljenje vitalnosti moškega vse do impotence, neplodnost žensk, motnje pri izgradnji muskulature in kosti ter nevarno rušenje ravnovesja elektrolitov, s smrtonosnimi motnjami srca in cirkulacije, še posebno zaradi zniževanja nivoja glukoze in pomanjkanja kalija...
Potem navajajo holesterol kot česti vzrok za bolezni srca in ožilja. Prevarantska
hipoteza o holesterolu, ki temelji izključno na težnji za dobičkom zainteresirane
industrije, nima nikakršne znanstvene osnove, temveč je že zdavnaj prerastla
v prakso, osredotočeno na holesterol, ki jo izvajajo tako zdravniki kot splošne ustanove, ki s ukvarjajo s preventivo bolezni.
Živilska inudstrija pa to izkorišča tako, da na tržišču ponuja izdelke brez holesterola (npr. margarino, ki je poleg drugih škodljivih olj in maščob glavni povzročitelj sladkorne bolezni, glede katere nam že 100 let lažejo, da je neozdravljiva).
Povzetek knjige
Prof. dr. med. Walter Hartenbach: Laž o holesterolu
Posto moja majka isto pati od povisenog holesterola procitala sam brdo clanaka na tu temu kao i isporbala mnostvo recepata. Uglavnom se sva jela baziraju na namirnicama sa liste koje se mogu naci u normal cholesterol levels clanku . Pored ishrane naci cete jos brdo korisnih informacija