Sončna Pošta:
Brezplačne pozitivne novice, članke, zgodbe, recepte, informacije o zaposlitvah, razpisih in obvestila o seminarjih ter delavnicah
lahko dobivaš tudi na dom.
Ekoloski proizvodi: veliko povprasevanje, a regionalna ponudba ne zadostuje
************************************************
Kot izhaja iz ene od aktualnih studij svicarskega raziskovalnega instituta
Agroscope Reckenholz-Tänikon, je v ekoloskem kmetijstvu opaziti precejsen
upad ekokmetovalcev, predvsem velja to za gorske regije. Vedno vec kmetov
opusca ekolosko pridelavo in se ponovno zacenja ukvarjati s tradicionalno
pridelavo, nekateri pa kmetijsko dejavnost opustijo v celoti. In to kljub
dejstvu, da se je povprasevanje po ekoproizvodih v Svici leta 2008 povecalo
za vec kot 10 %. Manjsi dobicek in pogosto spreminjanje direktiv so
poglavitni razlogi za zmanjsanje stevila ekokmetov. Trgovina na drobno se
mora ponovno v vecji meri obrniti na tuje proizvajalce.
V Franciji je ponudba ekoloskih proizvodov prav tako precej manjsa kot
povprasevanje. Razlog za to so napacne politicne zahteve v preteklosti. Sele
z uveljavitvijo okoljske pravice Grenelle je ekoloska pridelava v Franciji
postala prednostna politicna tema. Povrsino pridelovalnih zemljisc naj bi v
stirih letih potrojili, je dejal francoski kmetijski minister Michel
Barnier.
Viri:
http://www.sga-sse.ch/media/archiv1/jahrestagung/2009/referate/sga_feaneau.pdf
(de),
http://www.lepoint.fr/actualites-economie/2009-05-20/enquete-l-incroyable-faillite-du-bio-francais/916/0/345177
(fr)
sem "ekološki" kmet. Živim na Goričkem in pridelujem zelišča.
Pred tednom dni me je obiskal kmet iz Avstrije, ki živi nedaleč stran in zanimalo ga je kakšne so možnosti za pridelovanje zelišč. Ima kmetijo veliko okrog 20ha na kateri prideluje poljščine (koruzo, žita...). Sam mi je povedal, da vidi, da takšen način kmetovanja (z uporabo kemikalij) ni vredu in bi rad poskusil z "ekološkim kmetovanjem".
Razlagal sem mu kakšne so možnosti za pridelovanje zelišč v Slovenji in kako moraš biti v kontroli ekološkega kmetovanja, če hočeš prodajati pridelke kot ekološke. Takoj ko sem omenil ekološko kontrolo je odločno rekel, da on noče, da ga kdo kontrolira in da se on tega ne gre. Povedal mi je, da je s tem dobro seznanjen in da mu takšen način in ta pot nista pogodu.
Strinjal sem se z njim.
Eden od problemov "ekološkega kmetovanja" je v preobilici kontrole tistih, ki si želijo pridelovati brez kemikalij in skorajda nikakršne tistih, ki jih uporabljajo. Takšno stanje ni naključje. Sistem deluje.
Sčasoma usmeri sicer dobronamerne eko kmete, da delajo to kar je zaželjeno, tiste, ki pa se ne strinjajo ali so preleni za izpolnjevanje preštevilnih obrazcev pa zavrže.
Brez ekološkega certifikata je zelo težko prodati naravno pridelane pridelke po primerni ceni (ne smeš na ekotržnico, trgovine z zdravo hrano,..). Propaganda za eko živila in potrebnost certifikata je opravila svoje. Npr. besedo eko (in izpeljanke ekološki...) lahko uprorabiš samo, če imaš certifikat in vedno, ko je govora o zdravi hrani, se govori o ekološko pridelani hrani... Besede so pomembne.
Toliko zaenkrat v razmislek ob omembi upadanja števila "ekokmetij". Morda pa le ni vse slabo
Lep pozdrav.
Gost: STRUP
junij 14 2009 16:33
TI, KAJ PA DEŽ S PESTICIDI NAREDI, NA TVOJIH EKO ZELIŠČIH ?
Res je dež lahko prinese veliko škodljivih snovi, vendar nam je verjetno v sem jasno kakšna je razlika med ekološko in industrijsko pridelavo in kaj kje dobimo.
Drugače pa loo, zadnje čase se kar velikokrat srečujem z problemi certifikatov na več področjih in se strinjam mogoče je vsa stvar malce preveč zašla v to smer.
Primer na tvojem področju so divja zelišča, ki so večinoma precej bolj kvalitetna, ker pa nimajo eko certifikata, jih ne moreš prodati za uporabo v naravni kozmetiki in tako naprej...